Vesnice roku Olomouckého a Moravskoslezského kraje

10.07.2011 20:16

Budiž následující odstavce inspirací pro směřování naší obce.

 

V celostátním finále soutěže Vesnice roku bude Olomoucký kraj reprezentovat Skalička. Obec nedaleko Hranic vyhrála v konkurenci třiceti dalších. Pomohla jí k tomu mimo jiné i místní dominanta, větrný mlýn, který se do vesnice přestěhoval v polovině devatenáctého století z nedalekých Dřevohostic.

 

Skaličtí se do klání přihlásili počtvrté. Loni se jim podařilo získat oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělci. Ve vsi oživili řadu tradic včetně hodů či kácení máje, nedávno se tam uskutečnilo i mezinárodní setkání včelařů a na nedaleké přehradě Skalička se zase budou koncem srpna prohánět účastníci závodů dračích lodí.Místním památkám, jako je zámek či zvonice, pak vévodí větrný mlýn.

 

Jak vesnice naloží s v soutěži vyhranými sto tisíci korunami, Skaličtí ještě nevědí. "Každá částka nám samozřejmě pomůže," dodala starostka obce s ročními daňovými příjmy kolem 4,5 milionu korun. A co by Skalička ještě potřebovala? "Samozřejmě plné konto pro další rozvoj. I když nelze vše udělat najednou," podotkla starostka. Ve vsi nyní žije 558 obyvatel.

 

Vesnicí roku v Moravskoslezském kraji byla zvolena Skotnice z Novojičínska, obec která nedávno otevřela muzeum venkovských tradic.

 

A čím na porotu mohla zapůsobit právě Skotnice? "Skotnice je živá, dynamická vesnice s bohatou spolkovou činností. Mezi lidmi panuje soudržnost. Podporujeme malé podnikatele, hodně také dbáme na tradice. To by mohly být jedny z důvodů, proč nás ocenili," myslí si starostka obce.

 

Krajského kola se z novojičínských obcí účastnila také obec Starý Jičín. Dále byly zastoupeny obce z Bruntálska, Frýdecko-Místecka a Opavska. Obec, ve které od jara funguje Muzeum venkovských tradic, bude nyní kraj zastupovat v celostátním kole soutěže.

 

 

 

Zdroj: redakčně zkrácený článek Jitky Janečkové, MF, 28. 6. 2011, https://olomouc.idnes.cz/vesnici-roku-olomouckeho-kraje-je-skalicka-i-diky-vetrnemu-mlynu-ph6-/olomouc-zpravy.aspx?c=A110628_1610961_olomouc-zpravy_stk, dva odstavce článku Ivy Jalůvkové z MF, 2.7 2011, https://ostrava.idnes.cz/krajskou-vesnici-roku-je-skotnice-mistni-se-raduji-z-vitezstvi-ps5-/ostrava-zpravy.aspx?c=A110628_1610998_ostrava-zpravy_sot