Upozornění na vojenské cvičení vzdušných sil NATO v našem regionu

02.09.2013 09:00

Česká republika bude od 2. do 22. září 2013 hostit největší vojenské cvičení se zahraničními partnery na našem území v tomto roce. Cvičení s názvem „Ramstein Rover 2013“ (RARO13) je řízeno komponentním velitelstvím vzdušných sil, dislokovaným na základně v německém Ramsteinu. Předmětem cvičení je zejména sladění posádek vojenských letounů a vrtulníků s činností předsunutých leteckých návodčích.

 

Přelety letounů budou probíhat i nad okolím Šternberka. Letouny budou startovat a přistávat na  letecké základně  Náměšť nad Oslavou a součástí jsou také ostré střelby na leteckých střelnicích Vojenských újezdů Libavá a Boletice. Během cvičení budou probíhat přelety bez munice přes území Olomouckého kraje. Létání bude probíhat ve dnech 2. – 6. září, 9. – 13. září a 16. – 20. září v době od 09:00 do 23:00 hodin. V sobotu a v neděli se nelétá. Organizátoři akce se omlouvají za zvýšenou hlukovou zátěž v průběhu cvičení.

 

Za českou stranu budou do cvičení zapojeny jednotky vzdušných sil a částečně i sil pozemních. Hlavním cílem cvičení bude sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích v plném spektru denních i nočních operací zakomponovaných do realistického a komplexního scénáře.

 

"Do cvičení RARO 2013 se zapojí celkem 1000 vojáků včetně téměř 500 zahraničních příslušníků ozbrojených sil. Účast potvrdilo 20 zemí (Česká republika, Belgie, Řecko, Estonsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Maďarsko, Dánsko, Norsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie, USA, Turecko, Portugalsko, Rumunsko), a to buď zapojením letecké techniky, nebo účastí předsunutých leteckých návodčích a instruktorů. K výcviku vojsk jsou vyčleněny vojenské výcvikové prostory Libavá a Boletice, pozorovací stanoviště letišť v Bechyni, Přerově a v areálu bývalých kasáren u obce Vícenice a vzdušný prostor nad Olomouckým, Jihočeským, Moravskoslezským, Středočeským, Jihomoravským krajem a Vysočinou."

(https://www.lznamest.army.cz/vycvik/ramstein13/tisk4.htm)

 

Bližší informace o cvičení budou průběžně k dispozici na webu Ministerstva obrany ČR.