Třídění odpadů se vyplácí

13.01.2011 17:11

Šternberk zvítězil v soutěži ve třídění elektroodpadu, pořádané Olomouckým krajem. Zástupci vítězné obce obdrželi kromě věcné ceny, keramického sluchátka, šek na 20 tisíc korun. Důkaz, že důsledné třídění odpadů se vyplácí. Obecně však platí pro jakoukoli obec, že čím více z celkového objemu vyprodukovaného odpadu se obci, potažmo jejím obyvatelům, podaří separovat, tím levnější budou platby za svoz odpadů. Přikládáme článek publikovaný na portálu https://www.jaksetociodpady.cz, zřízeném v rámci podpůrného programu odpadového hospodářství Olomouckého kraje.

 

Nejlépe třídí elektrozařízení ve Šternberku, v Troubkách a Dubicku

 

Slavit vítězství ve druhém ročníku soutěže  „O keramické sluchátko“ v Olomouckém kraji mohou ve Šternberku, Troubkách a Dubicku. Tato soutěž je součástí dlouhodobé kampaně na podporu třídění elektrozařízení, kterou realizuje hejtmanství ve spolupráci s kolektivním systémem ASEKOL.

„Jsme rádi, že v republice patříme k lepšímu průměru a výsledky se stále zlepšují. Kromě této soutěže se snažíme zvyšovat počet sběrných míst, kam mohou občané vysloužilá elektrozařízení odevzdávat - ať už jsou to nové červené stacionární kontejnery na drobné elektropřístroje a baterie, nebo tzv. E-domky. Ty postupně umisťujeme převážně do sběrných dvorů ve městech a obcích, kam občané vozí větší předměty, jako třeba staré televizory nebo počítačové monitory,“ popsal náměstek Olomouckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí Pavel Horák (KDU-ČSL).

Vítězné obce si odnesly stylové ceny v podobě keramických sluchátek a rovněž věcné a finanční prémie. Šternberk, který obhájil loňské první místo v premiérovém ročníku soutěže, obdržel šek na 20 tisíc korun, zástupci obce Troubky si z vyhlašování odnesli šek na 15 tisíc korun a obec Dubicko pak získala šek na 10 tisíc korun. Všechny obce v souladu s celým konceptem kampaně obdržely také ekologické mobilní telefony vyrobené z recyklovaných plastů.

 

O keramické sluchátko 2010 – konečné pořadí

Kategorie měst - 1. místo – Šternberk  - 5,89 kilogramů vyřazených elektrozařízení na osobu (počet obyvatel 13864)

Kategorie obcí nad 2000 obyvatel – 1. místo - Troubky – 3,40 kilogramů na osobu (2018 obyvatel)

Kategorie obcí do 2000 obyvatel – 1. místo - Dubicko – 2,90 kilogramů na osobu (1077 obyvat