Téma výstavby větrných elektráren je stále živé

22.09.2011 20:31

S žalobou se na soud obrátilo šest obcí z Bruntálska a Opavska, které se cítily poškozené nově zavedenými krajskými zásadami ohledně větrných elektráren. Kraj větrníky odmítal především proto, že ničí ráz krajiny. Nejvyšší správní soud nakonec dal za pravdu žalujícím obcím, které poukazovaly na to, že by měly mít možnost využívat svůj majetek a prostředí tak, jak samy chtějí.

„Zrušení krajských zásad soudem vítáme. Naše obec byla jednou z prvních, kterou si investoři vybrali pro výstavbu větrných elektráren. První jednání se uskutečnila přibližně čtyři až pět let nazpátek. Vše probíhalo v pořádku, ale nakonec z toho sešlo právě kvůli novým krajským zásadám. Kraj tvrdí, že se snaží uchránit rekreační oblasti, ale zapomíná, že existují obce, které z turismu mají minimální příjmy, a naopak z větrných elektráren by se jejich obecní rozpočet posílil řádově o miliony korun. Například naší obcí turisté jen projíždějí směrem na Karlovu Studánku a dále do Jeseníků, u nás se nezastavují, nemají důvod,“ vysvětlil připojení obce k žalobě starosta Rudné pod Pradědem Radomír Tománek s tím, že investoři se jim už ozvali.

„Mají zájem ve svém projektu pokračovat, avšak místo původních naplánovaných jedenácti větrníků chtějí postavit jen osm.“

„Nicméně i peníze za tyto větrníky obci s ročním rozpočtem ve výši 4 až 4,5 milionů korun pomohou například rychleji opravit komunikace či lépe zajistit obecní školu,“ upřesnil Tománek.K žalobě na krajské zásady územního rozvoje, takzvané ZÚR, se připojila také další obec z Bruntálska, a to Velká Štáhle. „Jsme obcí ležící v oblasti, kde hodně a často fouká. Podmínky pro vybudování větrníků jsou tu ideální, je to podloženo i několikaletým měřením. Zatím jsme jejich výstavbu ale nedokázali kvůli krajským zásadám prosadit. Nyní, po rozhodnutí nejvyššího správního soudu, se opět pokračuje. Má zde vzniknout osm větrníků, reálných asi bude sedm. Teď řešíme územní plán,“ líčil starosta Velké Štáhle Jiří Benč a zdůraznil, že obci větrné elektrárny pomohou hlavně finančně. Žalobu podpořily také obce z Opavska, a to Bílčice, Bratříkovice, Nové Lublice a Moravice. Naopak starostka obce Ryžoviště na Bruntálsku Eva Lašáková s výstavbou větrníků nesouhlasí kvůli jejich zásahu do krajinného rázu, což vadí také ochráncům přírody a vedení Moravskoslezského kraje. „Zatím ale netušíme, jestli investor, automobilový závod Šibenik Olomouc, má ještě o výstavbu deseti větrníků v naší obci zájem. Někteří z nás jsou z rozhodnutí soudu zklamaní, druzí jej vítají. Nejsme v tomto jednotní – ani zastupitelé. Nechali bychom proto rozhodnutí na občanech,“ řekla Lašáková.

O další výstavbě větrných elektráren se bude jednat a rozhodovat na Bruntálsku také v Huzové-Arnolticích. Kraj se nyní ještě k rozsudku brněnského nejvyššího správního soudu nechtěl vyjadřovat. „Odůvodnění rozsudku krajský úřad již obdržel, v současnosti se s ním detailně seznamují kompetentní pracovníci. Předpokládáme, že kraj vyjádření vydá v příštích týdnech,“ sdělila krajská mluvčí Šárka Vlčková.Elektrárny na Bruntálsku a Opavsku plánuje mimo jiné postavit také firma Ventureal. Po soudním rozhodnutí, které již nabylo právní moci, pokračuje v přípravách. „Je to pro nás dobrá zpráva, ve většině případů nám to naše projekty blokovalo. Obce mají velký zájem pokračovat. Příští rok zahájíme stavbu prvních jedenácti elektráren, a to u Bratříkovic, Melče a Moravice. O rok později pak začneme stavět tři další v Nových Lublicích,“ řekl projektant Venturealu Stanislav Cetkovský.

 

 

Zdroj: jedná se o článek z inzertních novin ZIKADO ze 7. 9. 2011 (pro prostějovský region), publikovaný na webu zpravodaje Naše Břidličná (https://www.bridlicna.cz/zpravodaj).