Šternberk se obává o osud své nemocnice

04.10.2012 17:06

Představa, že by ve Šternberku přestala fungovat nemocnice, je nejen pro tamní obyvatele nemyslitelná. Přesto podle neoficiálních informací by právě tato nemocnice okresního typu ze sítě zdravotnického holdingu Agel mohla dostat pomyslného černého Petra a od ledna citelně zredukovat počet lůžek. Možná až na nulu.

 

Zdravotní pojišťovny tlačí nemocnice nejen v Olomouckém kraji, aby více šetřily, a řada z nich doposud nemá jistotu, že s nimi od ledna podepíší novou smlouvu na dalších pět let.

Podle původního memoranda zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví měla šternberská nemocnice přijít zhruba o tři desítky lůžek ze dvou set. Poslední, neoficiální zprávy, jsou však pro Šternberské mnohem drastičtější.

Středomoravská nemocniční, která zastřešuje nemocnice ve Šternberku, Přerově a Prostějově, o možném katastrofickém scénáři slyšela. Neoficiálně.

„Pokud by se tento černý scénář měl skutečně naplnit, pokládali bychom ho za extrémní. Šternberská nemocnice patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným nemocnicím v České republice z pohledu spokojenosti pacientů," reagovala mluvčí společnosti Hana Szotkowská.

 

S VZP jednala Středomoravská nemocniční před čtyřmi měsíci, kdy předložila návrh možné redukce lůžek, který konzultovala se svazem zdravotních pojišťoven.

„Ve třech nemocnicích navrhujeme úsporu 32 lůžek. To je řešení racionální a adekvátní tomu, že Středomoravská nemocniční provedla redukci lůžkového fondu již v letech 2008 až 2010. Tento návrh byl projednán se zástupci VZP i zaměstnaneckých pojišťoven a začátkem června byl předán i písemně. Od té doby jsme však jakékoliv oficiální stanovisko ze strany VZP neobdrželi," objasňovala oficiální jednání s největším plátcem v regionu.

Podle vedení Olomouckého kraje ještě minulý týden VZP ujišťovala, že na Olomoucku ve smlouvách nevidí žádný problém: „Minulý týden ředitel VZP pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj ubezpečoval, že o smlouvách se jedná a že nevidí nějaký zásadní problém," reagoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Michael Fischer (ČSSD).

 

„Kuloárové informace ovšem hovoří o tom, že zejména VZP chce jít nad rámec dohod a snad nechce dát vůbec žádnou smlouvu šternberské nemocnici," dodal vicehejtman.

 

VZP, v tuzemsku největší zdravotní pojišťovna, Olomouckému deníku sdělila, že jednání o „restrukturalizaci a optimalizaci lůžkového fondu" ve Středomoravské nemocniční ještě neuzavřela.

„Předmětem dosavadních jednání byla jednak redukce akutního lůžkového fondu dle výsledku provedených analýz, ale také požadavky Středomoravské nemocniční navýšení počtu lůžek v některých oborech," reagoval Michal Vojáček z regionální pobočky v Ostravě..

„Ukončení smluvního vztahu s nemocnicí ve Šternberku diskutováno nebylo. Dokud nebudou zmíněná jednání uzavřena, nebylo by korektní komentovat návrh restrukturalizace do větších podrobností," uvedl k osudu šternberského zařízení.

 

„Chtěl bych všechny občany ubezpečit, že se s tímto konstatováním nehodláme smířit a již činíme nutné kroky a jistě využijeme všechny prostředky k tomu, aby se tento černý scénář nenaplnil“, uvedl starosta Šternberka Stanislav Orság.

 

 

Zdroj: Olomoucky denik, Vydáno dne: 03. 10. 2012, nadpis článku byl na našem webu redakčně změněn, text článku je zkrácen a doplněn o vyjádření starosty Šternberka, Ing. Stanislava Orsága