Šternberk má nového starostu, Sedláka nahradil Orság

25.01.2012 20:26

Šternberk má nového starostu. Dosavadní šéf radnice Jaromír Sedlák z ODS rezignoval, na jeho místo zastupitelé zvolili jeho stranického kolegu, pětatřicetiletého Stanislava Orsága.

O novém starostovi rozhodli šternberští zastupitelé na svém středečním zasedání. V tajné volbě pro Orsága hlasovalo 18 z 21 zastu­pitelů.

Kandidát na funkci nového šéfa radnice vzešel z koaličních jednání. Podle radního Josefa Knopfa (KDU-ČSL) se členové koalice dohodli, že chtějí dát přednost mladým lidem.
„Stanislav Orság je o téměř generaci mladší. Je to výměna v rámci strany a pan starosta uznal, že bude lepší, když bude město vést mladší člověk s ekonomickým vzděláním,“ sdělil Knopf.
Pětatřicetiletý Stanislav Orság je od roku 2010 členem Rady města Šternberka a od loňského roku vede jako předseda šternberskou organizaci ODS. Je jednatelem Vodohospodářské společnosti Sitka, v minulosti pracoval na radnici například jako vedoucí odboru kanceláře starosty či euromanažer.
Orság již dříve odmítl, že by změnu ve vedení radnice navrhla sama ODS.
„Vyšlo to z jednání koalice. Ta také doporučila starostovi, aby odstoupil," řekl.
 
Sedlák: Důvody změny? Moc je neznám
Bývalý starosta Sedlák důvody, které stály za jeho demisí, jasněji nekonkretizoval.
„Všichni se ptají na důvody, moc je neznám. Co mi řekli kolegové v koalici, tak jsou to drobné důvody, které vytvořily nějakou větší část, nevím co," uvedl ve středu odstupující starosta Sedlák.
„Myslím si, že jedním z velkých důvodů, které nikdo nejmenoval je zimní stadion. Na druhou stranu byl jsem ve funkci pět let, možná je potřeba, aby tam byli mladí, atraktivní s tahem na branku a nebráním se tomu. Jsem plný emocí, ale těším se na nový způsob života, na práci ve škole, školní basketbalový klub a na plány, které mám.,“ řekl Sedlák.
Ten bude nadále působit v radě města a hodlá se vrátit na šternberskou základní školu, kde dříve působil jako ředitel.
Zastupitelé schválili také změnu na postu prvního místostarosty, kde odstupujícího poslance Jiřího Zemánka (ČSSD) střídá jeho stranický kolega Michal Oborný.
 
 
Zdroj: Olomoucký deník