Stavba velkých větrných elektráren u Huzové má odpůrce

12.06.2013 16:39
Na stránkách Deníku veřejné správy jsme objevili zajímavý článek, opět na téma VTE v Huzové. Článek následuje níže.

 

Se stavbou tří velkých větrných elektráren na kopci u obce Huzová na Olomoucku, kterou plánuje společnost Ostwind CZ, nesouhlasí některé obce a občanská sdružení z okolí. Olomoucký krajský úřad proto rozhodl, že před stavbou budou muset odborníci posoudit vliv tohoto projektu na životní prostředí. Vyplývá to z dokumentů, které byly zveřejněny v databázi EIA. Olomouckému kraji loni podle instalovaného výkonu větrných elektráren patřila třetí pozice za Ústeckým a Karlovarským krajem.

 

Firma Ostwind CZ v oznámení zaslaném olomouckému krajskému úřadu uvedla, že každá ze tří plánovaných větrných elektráren s instalovaným výkonem tři megawatty má být včetně rotoru vysoká 196 metrů. Rotor větrných elektráren je konstruován s průměrem 112 metrů.

 

Zatímco zastupitelstvo Huzové s projektem souhlasilo a s investorem se dohodlo na spoluprácí, tak v sousedním Dětřichově nad Bystřicí plány firmy Ostwind CZ vzbudily nevoli. "Větrné elektrárny jsou vysoké 196 metrů a tím dalekosáhle překračují jakákoliv myslitelná měřítka," stojí ve vyjádření obecního úřadu v Dětřichově nad Bystřicí, podle kterého trojice větrných elektráren výrazně poškodí krajinný ráz velkého území Nízkého Jeseníku.

 

Proti stavbě trojlístku elektráren jsou i občanská sdružení Nízký Jeseník a Mé město můj život. Jejich zástupci tvrdí, že projekt odporuje zásadám územního rozvoje Olomouckého kraje a je v rozporu s pravidly, podle kterých větrné elektrárny mohou stát nejméně tři kilometry od hranice přírodního parku. Občanská sdružení upozornila na to, že bezmála 200 metrů vysoké větrné elektrárny mají stát jen několik stovek metrů od hranice přírodního parku Sovinecko.

 

Všechny tři větrné elektrárny budou podle občanských sdružení vidět z velké části obce Huzová, z vyhlídky Uhlířský vrch, vrcholových turistických cest Jeseníků i z nížiny kolem Uničova. "Záměr poškozuje turistický potenciál obce a regionu, který je založen na přírodním charakteru krajiny, a tím i zaměstnanost," uvedli zástupci občanského sdružení Mé město můj život.

 

Podle odborníků ze společnosti Ecological Consulting, kteří oznámení stavby větrného parku u Huzové zpracovali, bude vliv trojice větrných elektráren na krajinný ráz ještě únosný. Stožáry elektráren mají být vidět zejména z Huzové a nejbližšího okolí. Výrazně by díky členitému terénu neměly narušovat pohled z přírodního parku Sovinecko. "Z analýzy viditelností vyplývá, že přímo z hradu Sovinec záměr viditelný nebude. Z vyhlídkové věže hradu Sovinec by mohly být případně viditelné pouze části lopatek rotoru větrných elektráren," uvedli.

 

Stavba dalších větrných elektráren se v kraji připravuje. Jen v okolí Huzové je plánována stavba větrných elektráren na dalších dvou místech, a to v Arnolticích a Ryžovišti. Úřady tyto dva projekty zatím neschválily. Společnost VTE Maletín pak poblíž Maletína na Šumpersku chystá stavbu sedmi větrných elektráren. Některé projekty větrných elektráren se investorům v Olomouckém kraji nepodařilo dokončit.

 

Zdroj: ČTK v Deníku veřejné správy dne 29. 5. 2013 (https://denik.obce.cz/clanek.asp?id=6596965)