Sdružení Staré Sovinecko

23.07.2015 15:00

Jestli dosud neznáte sdružení Staré Sovinecko, vězte, že se jedná o skupinu nadšenců, která v minulém roce vydala  - za finančního přispění OÚ Huzová - tiskem kroniku Arnoltic. Před dvěma měsíci vyšel o tomto sdružení v Moravskoslezském deníku  článek z pera Karla Janečka , jehož zkrácený přepis vám nyní přinášíme.

 

Osm členů občanského sdružení Staré Sovinecko překládá staré německé kroniky a vydává tematické materiály, propagující někdejší Sovinecké panství.

Jak předseda prozradil, sdružení spolupracuje s historiky a starosty jednotlivých obcí, bez jejichž podpory by to prostě nešlo. Nezastupitelnými pomocníky nadšených historiků jsou také archivy.

 

„Těší nás, že historikové vystupují na našich přednáškách a hovoří o zajímavostech našeho kraje. Mezi takové se počítá zástupce ředitelky bruntálského muzea Tomáš Niesner, který se stal naším stálým hostem. Jeho vyprávění jsou opravdu poutavá," uvedl Jaroslav Jelínek.

 

Přednášky zaměřuje občanské sdružení na historii Sovinecka jako celek a též na tu kterou obec, kde přednáška probíhá. Jednou z nejvýznamnějších součástí činnosti jsou překlady starých, ještě německy psaných kronik.

 

„Práce s kronikami je skutečně náročná. Kroniky jsou psány švabachem, takže jde o takovou, jak se říká, mravenčí práci," ujistil předseda Jelínek. Pro letošní rok se připravují členové na překlady kronik dalších několika obcí.

„Chystáme překlady historických kronik čtyř obcí a publikaci o osídlení Lomnice u Rýmařova v roce 1945, kterou připravuje místní občan a milovník historie Jaroslav Chytil. Samozřejmě se pečlivě připravujeme na další přednáškovou činnost," sdělil Jelínek, jehož manželka Drahomíra je autorkou kreseb jednotlivých historických sídel Sovinecka.

 

Členové občanského sdružení Staré Sovinecko se shodnou na tom, že by se jim hodili nadšenci z obcí, o jejichž historii zatím nepsali. „Nemáme zmapovánu Dolní Moravici a bohužel ani část Sovineckého panství, která patřívala k Olomoucku," uvedl František Rechtorik, kronikář obce Ryžoviště.


Doposud vydané historické kroniky
2015: Valšov
2014: Dolní Moravice, Arnoltice
2013: Kněžpole, Tylov, Lomnice u Rýmařova, Ryžoviště, Obce Sovineckého panství
2012: Tábor smrti a utrpení, Kronika obce Jiříkov, Kronika obce Lomnice

 

Připravované publikace
Vydání kronik obcí Huzová, Malá Štáhle, Moravskoslezský Kočov a Křížov
Osídlení Lomnice po roce 1945