Ryžoviště hostilo poslední letošní závod ČP ve snowkitingu

10.03.2013 19:22

O víkendu 2.–3. 3. se v našem sousedním Ryžovišti jel poslední letošní závod se seriálu Českého poháru ve snowkitingu. Závodu se, podle údajů České kitové federace, účastnilo 25 závodníků z ČR a Polska, kteří změřili své síly v disciplínách course race a freestyle. Následuje zkrácený text oficiální zprávy ČKF, včetně fotografie Milana Haška.

 

Snowkiting (foto Milan Hašek)

 

Sobota 2. 3. Po dokončení registrace se organizátoři i závodníci přesunuli na spot nad obcí Ryžoviště, kde panovalo slunečné jarní počasí s totálním bezvětřím. Nikdo z účastníků závodů ani nedoufal, že by ten den mohlo fouknout a tak se všichni věnovali no-wind aktivitám. Situace se zásadně začala měnit okolo poledne, kdy sluníčko udělalo svou práci a na spotu začala fungovat termika. Z absolutního bezvětří se přes lehkou brízu rozfoukalo a po konzultaci situace organizátorů a závodníků se sestavila trať okruhového závodu. V 13:00 už zazněl první startovní signál a do západu slunce se stihlo odjet 5 rozjížděk. Díky pozici sestavené tratě byl závod velice atraktivní i pro diváky, kteří měli celou dobu možnost pozorovat souboje závodníků v rozjížďkách z připravených stánků s občerstvením.

 

Na špici závodního pole lyžařů probíhaly největší souboje mezi Filipem Ševčíkem, Radkem Čubou, Luďkem Konečným a Petrem Petrášem. Žádný ze závodníků nenechával nic náhodě a na cílové čáře to mnohdy bylo opravdu o prsa. Nejúspěšnějším byl Filip Ševčík, který vyhrál tři z pěti rozjížděk a po prvním dnu vedl v průběžném pořadí okruhových závodů.

Course race snowboard: Nejvíce se dařilo Kamilu Peterkovi, který vyhrál čtyři z pěti rozjížděk a to způsobem start cíl. Na jeho zádech po celou dobu visel Marek Zach. Velkým překvapením okruhových závodů byla Silivie Šilingerová, která při svém historicky prvním stratu v okruhových závodech nenašla konkurenci mezi dalšími ženami a tak nemilosrdně proháněla startovní pole mužů.

 

Neděle 3. 3. Předpověď pro neděli vypadala velice slibně a na programu byl freestyle, na který se z důvodu slabého větru nedostalo v sobotu. Organizátoři a závodníci se na spotu potkali brzy z rána, ale zmrzlý podklad s poryvovým větrem nebyly nejlepší kombinace pro závod. Po domluvě se závodníky se start freestyle závodu odložil než podklad trochu povolil pod náporem slunce. Kolem desáté hodiny se situace změnila a první se do závodu vypravili muži v obsazení Míra Hořejší, Marek Zach a Zdeněk Spisar. Jak jsme již u freestyle zvyklí, je na co se dívat a ani tentokrát to nebylo jinak. Marek Zach jako obvykle předvedl velkou show pro diváky, fotografy i rozhodčí a s přehledem si vyjel první místo. Mezi ženami se rozhodovalo mezi Silvii Šilingerovou, Katkou Lančovou a Dominikou Pavlínovou. Katka Lančová měla hned při prvním skoku špatný dopad a poranila si koleno, takže v závodě už nemohla pokračovat. Ze zbylých závodnic předvedla lepší výkon Silvie Šilingerové a zaslouženě si vyjela první místo, před Dominikou Pavlínovou.

 

Jelikož po odjetí freestyle závodů zbylo dost času, rozhodli se rozhodčí vyhlásit další dvě rozjížďky v okruhových závodech. Aby byl závod rozmanitější a zajímavější pro závodníky i diváky, rozhodčí sestavili jiný typ okruhu a směru závodu se startem, cílem a průjezdem kolem zázemí závodu.

 

Výsledek posledního letošního závodu ČP ve snowkitingu: V kategorii course race lyže se umístili 1. Filip Ševčík, 2. Radek Čuba, 3. Luděk Konečný. V kategorii course race snowboard se umístili 1. Kamil Peterek, 2. Marek Zach, 3. Filip Žvák.

 

Nejúspěšnějšími závodníky celého Českého poháru ve snowkitingu 2013 byli vyhlášeni Petr Petráš (course race lyže), Marek Zach (course race kategorie snowboard a freestyle) a Kateřina Lančová (jako nejlepší žena course race kategorie snowboard a freestyle).