Program akcí na hradě Sovinci na rok 2013

24.02.2013 15:38

Hrad Sovinec zahajuje na konci března návštěvnickou sezónu 2013 a vy se na našich stránkách můžete již nyní seznámit s programem jejích dvaceti sedmi víkendových akcí se začátkem již těsně před Velikonocemi.

 

23. a 24. 3. 2013: BALADY ZBOJNICKÉ – tradice od Masopustu do Velikonoc. Nefalšovaná vesnická zabíjačka s prodejem vepřových dobrůtek. Velikonoční netradiční prohlídky s doprovodným programem.

 

Zahájení návštěvnické letošní sezóny stanovili pracovníci Muzea v Bruntále na sobotu 23. a neděli 24. března, kdy se mohou návštěvníci hradu těšit na bohatý program, věnovaný lidovým tradicím od masopustu do Velikonoc. Návštěvníkům hradu jsou po celou sozónu zpřístupněna 1. - 5. nádvoří a dále tzv. Horní hrad (nejstarší část hradu) s vyhlídkovou věží s výhledem do překrásné krajiny sovineckého přírodního parku. V bývalých konírnách jsou instalovány expozice Lesnické školy na Sovinci a expozice drobností z historie hradu, v purkrabství expozice archeologie a zbraní a ve sklepení mučírna, ve vyhlídkové věži, Jižním paláci a na hradních nádvořích jsou realizovány výstavy, v Boskovickém paláci lapidárium. V  jeskyni pod Horním hradem na 5. nádvoří je expozice vinného sklepa. V gotickém sklepení pod 5. nádvořím jsou výstavní prostory. Nově  zpřístupněná trasa umožňuje průchod z Horního hradu přes komnatu 7. hradní brány, dále prochází částí vyhořené Lesnické školy a návštěvníci uvidí kompletně zrekonstruovaný Rytířský sál vyzdobený sbírkou zbraní a poté přízemí dělové bašty Remtru.

 

Vstupné: 80 Kč dospělí, 40 Kč snížené (děti 6-15 let, studenti, senioři nad 65 let, invalidé), 200 Kč rodinné (2 dospělí, 2 a více dětí do 15 let). Kompletní program si máte možnost prostudovat na webu www.hradsovinec.cz, odkud také pochází část zde publikovaného informačního textu.

 

Program akcí 2013 na hradě Sovinec