Obec Paseka počítá s rekonstrukcí koupaliště

03.04.2013 17:44

Na uskutečnění promyšleného plánu jí ovšem chybějí peníze. Přitom jde o „pouhé" dva miliony korun, které kdyby obec získala, vybuduje ve starém areálu zajímavý přírodní koupací biotop s čistícími lagunami. Už má i vydatný podzemní zdroj vody pro koupaliště, který by nahradil místní potok.

 

„Rozhodovali jsme, zda koupaliště zlikvidovat nebo opravit. Nechtěli jsme budovat běžné koupaliště, na které bychom možná získali dotaci, ale jeho provoz spojený s klasickou filtrací vody by byl pro obec nakonec likvidační. Proto jsme se vydali cestou přírodního koupacího biotopu," objasňoval volbu starosta obce Jiří Blažek. Před lety se vydal na „výzvědy" na jih Moravy, kde podobné projekty fungují už v několika srovnatelně velkých obcích. Nejenže na provoz koupaliště nedoplácejí, dokonce jim vylepšují rozpočet. Systém funguje podobně jako kořenová čistička využívající biologické funkce rostlin k přirozenému pročištění vody. „Zjednodušeně řečeno: voda samospádem protéká mělkými lagunami s rostlinami a filtračními zónami s křemitými písky a oblázky. Systém obsahuje ještě mechanické filtrační jednotky. Vypadá to velmi dobře a obec je schopna to ufinancovat," vysvětloval starosta systém.

 

Paseka, která chtěla podobný projekt uskutečnit jako první na Olomoucku, je na vybudování koupacího biotopu nachystaná tři roky. O dotace a finanční pomoc žádá opakovaně. Bezvýsledně. „Bavíme se přitom o třech milionech korun. Tolik by si vyžádal samotný koupací biotop. Obec by z vlastních zdrojů dala milion korun," počítal starosta nutné náklady bez parkoviště a dalšího zázemí. Ani vany na bazény budovat nemusí. Ještě se dají vyspravit staré. „Betonové korpusy vandalové poničili, ale stále se dají použít. Pokud budeme dva, tři roky čekat, už to možné nebude a projekt zřejmě padne. Bohužel není možné budovat postupně. Bez finanční pomoci se neobejdeme," obává se starosta.

 

Zdroj: článek Daniely Tauberové na https://olomoucky.denik.cz/, redakčně upraveno