Nedaleko za Huzovou je kopec Lícha

06.10.2011 21:29

O rozcestí, které se nazývá Pod Líchou, se povídá, že v jeho blízkosti je možno spatřit ohnivé ženušky.

 

Je to prý jediné místo, kde se v celém širém pohádkovém světě zjevují a už v prastarých pověstech se vypráví, že za tmavých nocí zde probleskují mezi stromy a zvou poutníky do svých teplých náručí. Kdo neodolá jejich vábení, shoří jako troud v žáru přičarované lásky. Jedinou obranou pro ty, kteří se po setmění vydají do těchto míst, je rozdrcená dobromysl či trocha smrkové smoly. Jejich vůně totiž těm, jejichž tělo je živé a oko mrtvé, bere sílu a kouzelnou moc hřejivých náručí. Mnoho dní a nocí se potom krajem rozléhá jejich marné volání, které zní jako skučení větru.

 

Také se traduje, že na tomto rozcestí má člověk zastavit, zavřít oči a představit si tvář toho, koho má rád, protože ten ho potom nikdy neopustí.

 

(…)

 

(Tak tedy z Huzové vede silnice do Paseckého Žlebu. Po ní vedou asi kilometr žlutá a modrá značka. V místě, kde modrá odbočuje do Křížova, obcházejí obě značky, každá z jedné strany, kopec zvaný Lícha, náš první cíl. Ze žluté vedou přes Líchu dvě polní cesty, ale obě se vrcholu těsně vyhýbají.)

 

(…)

 

Zdroj: Irena Šindlářová, Robert Brinda, Průvodce po tajemných místech Nízkého Jeseníku, DANAL, Olomouc 2001