Hasiči z Huzové pomáhali u požáru v Komárově

30.07.2012 12:14

V neděli 15. 7. mezi druhou a třetí hodinou ranní se Huzovou nečekaně rozlehla hlasitá siréna a mnohé obyvatele probudila ze spánku. Zanedlouho poté vyrazila jednotka sboru našich dobrovolných hasičů do akce. Do Komárova. V následujícím článku Magdy Vránové z Olomouckého deníku ze dne 16. 7. se můžete o požáru v Komárově dozvědět víc.

 

 

Komárov – K požáru kulturního domu vyjížděli v sobotu krátce před druhou hodinou ráno olomoučtí hasiči do Komárova nedaleko Šternberka.

 

Přestože na místo hned vyjely tři profesionální a tři dobrovolné jednotky, nepodařilo se jim střechu budovy zachránit. Škoda přesáhla jeden milion korun. Staré stropy se při hašení propadly do přízemí, kde byla jediná prodejna potravin v obci, hostinec a posilovna. Místní občané se hned pustili do úklidu, aby obchod i hospoda zase co nejdříve fungovaly.

Plameny začaly ze střechy kulturního domu v Komárově na Olomoucku šlehat v sobotu dvě hodiny po půlnoci. Na místě zasahovaly profesionální jednotky z Olomouce, Uničova a ze Šternberka. Pomáhali také dobrovolní hasiči z Dlouhé Loučky, Huzové a z Újezda. V době příjezdu hasičů už hořela celá střecha o rozměrech osm krát 20 metrů.

„Museli jsme postupovat velmi opatrně, protože hrozilo, že se střešní konstrukce zřítí. Zpočátku zásah komplikovalo také vedení vysokého napětí, které bylo po proudem. Plameny postupně zničily celou střechu, nebylo možné ji zachránit," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Hasiči museli postupně rozebírat ohořelou střešní konstrukci. Některé stropy se při hašení propadly do přízemí budovy, kde je prodejna potravin, hospoda a posilovna. Silný žár poškodil také okna na okolních domech.

„Byl to velmi náročný a několikahodinový zásah. Jednotky se musely prostřídat, poslední z místa odjížděly až v neděli před polednem," dodal Hošák.

V obci žije jen 180 obyvatel, sobotní požár je velmi zasáhl. V budově navíc před několika dny započala rekonstrukce podkrovních prostor.

„Plánovali jsme, že tam vybudujeme zasedací místnost. Rekonstrukce byla v samém začátku, stihli udělat jen schody, kus stropu a vybourat část štítu. Do něj měla být nově umístěna dvě okna. V pátek v poledne tam práce kvůli víkendové přestávce skončily. Na půdě ale určitě nebylo nic, co by mohlo způsobit tak obrovský požár," uvedla starostka Danuše Lhotáková.

 

Podle původních odhadů škoda na budově přesáhla milion korun.

„Obávám se, že to asi bude ještě vyšší částka. Zatím čekáme na příjezd technika z pojišťovny. Obec budovu odkoupila v roce 2005. Jen opravy přízemí nás přišly na půl milionu korun, všechno tam bylo nové. Je to pro nás hrozná rána. Lidé jsou ode dneška bez obchodu, do dalšího je to asi dva kilometry cesty," dodala Lhotáková.

Prioritou je podle ní co nejdříve obnovit prodejnu potravin. Místní občané na nic nečekali a hned nabídli pomoc s úklidem. Od pondělního rána ve vyhořelém kulturním domě uklízelo bez nároku na odměnu pět dobrovolníků. Byl mezi nimi také dvaatřicetiletý David Martin s bratrem Ladislavem.

 

"Odnášíme ohořelé trámy a vyklízíme přízemí. Nevadí nám, že za to nedostaneme zaplaceno. Jsme oba nezaměstnaní, takže volného času máme dost. Paní starostka nám nakoupila jídlo a pití, úplně zadarmo to neděláme. Dokud nás budou potřebovat, tak budeme pomáhat. Obchod i hospoda jsou v obci potřeba," řekl Martin.

Sobotním požárem se už zabývá olomoucká policie. Na místo byl přivolán policejní technik s psovodem pro vyhledávání ložisek požáru. Policie nyní pracuje s několika verzemi.

„Mohlo například dojít k nedbalosti při opravách, v právě rekonstruovaném podkroví mohly být uložené hořlavé předměty, případně se může jednat o žhářský útok. Policisté již zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Pachateli v případě dopadení hrozí dva roky až šest let vězení," upřesnila olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

 

SDH Huzová při zásahu v Komárově