Co se Šternberskou nemocnicí

19.10.2012 22:18

Zrušení nemocnice ve Šternberku nehrozí. Sice ještě není podepsána smlouva se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, ale jednání mezi nemocnicí a VZP nejsou o tom, že by zařízení mělo skončit. To by se s vysokou pravděpodobností nestalo, ani kdyby, čistě teoreticky, VZP smlouvu s Nemocnicí Šternberk nepodepsala.

 
O podobě smlouvy na dalších pět let se však stále ještě jedná. Konkrétně se hraje o snížení počtu lůžek a možnosti vytvoření takzvaného spojeného lůžkového fondu.
„Jednání stále pokračují. V rámci takzvaného Memoranda se jednalo v Nemocnici Šternberk o zrušení celkem osmi lůžek, a to na oddělení gynekologie, neurologie a na dětském oddělení," uvedla Radka Baková mluvčí Středomoravské nemocniční, která zastřešuje nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku.
 
Memorandum podepsané mezi zdravotními pojišťovnami a Středomoravskou nemocniční počítá s rušením celkem 32 lůžek ve všech třech nemocnicích s tím, že VZP požaduje nad rámec Memoranda větší úspory a redukci lůžkového fondu.

Diskuse se vede o změnách ve struktuře lůžek. Mluví se o vytvoření spojeného lůžkového fondu, podobně jako například v privátní nemocnici v Hranicích.
„Snahou Středomoravské nemocniční je názory sjednotit, aby redukce byla co nejnižší a co nejvíce se blížila dohodnutému Memorandu," reagovala mluvčí za Středomoravskou nemocniční.

 

Teoretické úvahy
 
I kdyby se naplnil „katastrofický" scénář a nemocnice ve Šternberku smlouvu s VZP nezískala, podle Středomoravské nemocniční by to neznamenalo likvidaci zdravotnického zařízení.
„Teoreticky: protože Svaz zdravotnických pojišťoven nesouhlasil s návrhem VZP, myslíme si, že by bylo možné, aby nemocnice nadále fungovala ve spolupráci s pojišťovnami, které jsou sdružené ve Svazu zdravotnických pojišťoven," poznamenala na zcela extrémní variantu mluvčí nemocnice.
 
Diskutované návrhy VZP
 
Sama VZP už před týdnem ujistila, že nepracuje na scénáři, který by směřoval k likvidaci nemocnice. VZP minulé úterý sdělila Olomouckému deníku, že se o úplném zrušení smlouvy nejednalo.

Toto úterý VZP sdělila, že na posledním jednání s ředitelem Středomoravské nemocniční byly prodiskutovány již dříve rozpracované návrhy na snížení počtu lůžek ve vybraných odbornostech.
„Tyto návrhy se týkaly celé Středomoravské nemocniční, nikoliv pouze nemocnice ve Šternberku. V těchto bodech bylo dosaženo shody. Dále byly projednány nové návrh na jednodenní péči, vytvoření spojeného lůžkového fondu a na další optimalizaci počtu lůžek," informoval mluvčí VZP Jiří Rod s tím, že v případě šternberské nemocnice se konkrétní debaty týkaly snížení počtu lůžek a možnosti vytvoření spojeného lůžkového fondu.
„Jiné návrhy nebyly projednávány," dodal mluvčí.

 

Peticí za nemocnici
 
Budoucnost šternberské nemocnice je v posledních dnech hlavním tématem snad ve všech obcích na Šternberku. V úterý se o nemocnici mluvilo i na jednání moravskoberounského mikroregionu.
„Podepisují se petice za zachování nemocnice a lidé uvažují stylem na každém šprochu je pravdy trochu. Problémem je, že nemáme dostatek informací a nevidíme do zákulisí. Každopádně ani neexistence smlouvy s VZP neznamená likvidaci zdravotnického zařízení.," reagoval například starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka.
 
Podle šternberského radního a poslance Jiřího Zemánka (ČSSD) se v interních materiálech VZP v případě Šternberka skutečně objevila o nula.
„Přitom šternberská nemocnice prošla transformací, specializací a zapadá do trojúhelníku nemocnic Středomoravské nemocniční, nemá žádné obory, které by zajišťovaly nějakou bazální péči," kroutil poslanec hlavou nad zprávou, která měla přijít přímo z VZP.
 
Na Šternbersku zorganizoval petici proti zrušení šternberské nemocnice, kterou podepsaly už stovky obyvatel.
V pátek poslanec společně se starostou města Stanislavem Orságem (ODS) informovali obyvatele, že černý scénář, který by směřoval k uzavření šternberské nemocnice, není na pořadu dne.
„Ředitel VZP pobočka Ostrava nás ujistil, že v současné době není připraven scénář, který by směřoval k uzavření této nemocnice," uvedli politici.
 
 
Zdroj: Daniela Tauberová, Olomoucký deník