Článek z Olomouckého deníku o VTE v Huzové a v okolí

17.05.2013 21:36

Les větrníků v kopcích na sever od Olomouce se rozroste. Nepřehlédnutelný park mezi Horní Loděnicí a Lipinou, a větrníky u Hraničných Petrovic, doplní další rozměrné stožáry s rotory.

 

S investory jednají v Moravském Berouně, Jívové a zjišťovací řízení v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí probíhá v Huzové. „Jde o tři větrné elektrárny, které by měly stát na katastru Huzové. Investor nyní vyřizuje potřebné povolení, bude probíhat EIA," uvedla místostarostka obce Margot Chudá.

 

Investor počítá s tím, že maximální výška strojů nepřesáhne 200 metrů a od nejbližšího stavení je bude dělit více než kilometr. „Zastupitelstvo vyjádřilo podporu záměru, územní plán takovou investici umožňuje. Musejí ještě jednat s vlastníky sousedních pozemků," dodala místostarostka.

 

Zájem o výstavbu větrníků měly firmy i v Arnolticích. Tam ale narazili na nesouhlas části obyvatel. „Byla i petice a od záměru nakonec upustili," vzpomněla Margot Chudá.

 

Výrobě elektřiny z větru jsou nakloněni i v Moravském Berouně a Jívové, kde zastupitelstva otevřela investorovi možnost postavit větrný park. V Jívové by se mělo roztočit pět větrníků v lokalitě směrem na Hraničné Petrovice, kde již větrné elektrárny stojí několik let.

Dalších osm větrníků by se mohlo vrtět u Moravského Berouna, a to směrem na Čabovou.

 

Hyzdí krajinu? Ten argument už padl

 

V obcích nevidí v podpoře výstavbě větrných elektráren nic špatného. I proto, že v krajině už stojí, dokonce jedny z největších na Moravě. „Dnes, když se rozhlédnete po okolí, máme větrné elektrárny téměř ze všech stran. Argument, že budou hyzdit krajinu, ten už bohužel padl," podotkla po prosincovém jednání zastupitelstva, které záměr schválilo, starostka Zdenka Szukalská. Před sedmi lety bylo město proti. To ještě nestály větrníky u Horní Loděnice.

 

Obce nezastírají, že důvodem jsou i peníze, které pravidelně poplynou do pokladen poté, co se větrníky roztočí. „Budeme mít finanční zdroj, který budeme moci využít například do infrastruktury," uvedla starostka Zdenka Szukalská. „Hlavně stát nás nutí, abychom se chovali ekonomicky. Nic jiného nám nezbývá," dodala starostka Jívové Milada Malíková. „A možnosti sáhnout po dotacích jsou stále horší," přidala se místostarostka Huzové.

 

Autor článku: Daniela Tauberová, Olomoucký deník ze dne 16. 5. 2013