Chabičovská vyhlídka

29.05.2011 14:05

Chabičovskou vyhlídku jistě není v Huzové třeba představovat. Znali jste však pověst, která se k ní vztahuje? Zmínku o ní jsme našli v publikaci Hany Bryndové a Tomáše Loutockého.

 

Obec Chabičov je jednou z obcí ležících blízko města Šternberka a patří také pod jeho působnost. Obec se rozkládá v kopcích, které se bezprostředně za Šternberkem zvedají v podobě předhůří Nízkého Jeseníku.

 

(…)

 

Dubová hora, na které se vyhlídka nachází, má téměř holý vrchol, roste zde jen málo stromů. V pověstech se vypráví, že tomu tak je, protože na dně jezírka, které leží v mlází u silnice vedoucí do Chabičova, žije vodní netvor, který jednou za tři sta let vylézá na horu, aby se nadechl čerstvého vzduchu. Jeho dech je tak silný, že vytvoří větrný vír, který zničí stromy rostoucí na vrcholku kopce. Dříve lidé věřili, že netvor se dá  vzbudit hlasitým hovorem, a tak vždy u jezírka jen opatrně šeptali.

 

Samotný vyhlídkový altánek je dřevěným posezením na úbočí Dubové hory, který se nachází přímo u cesty. Další jeho část je terasa postavená ve svahu nad silničkou. Tam se dostanete po příkrých schodech a uvidíte ještě o něco dále do krajiny než ze spodního altánu.

 

Vyhlídka do kraje, která se vám naskytne, je opravdu nádherná a to zejména za slunného a jasného počasí, kdy můžete vlevo pod sebou vidět město Šternberk, jeho hrad i kostel, dále mnoho malých vesniček kolem Šternberka – Lužice, Hnojice, Babice, Štarnov a jiné. Napravo od Šternberka, směrem jihovýchodním, uvidíte v dálce město Olomouc s majestátnými věžemi dómu a nad ním v kopci chrám na Svatém Kopečku.

 

Za velmi jasného počasí uvidíte opravdu velmi daleko do kraje, a tak není od věci vzít si s sebou  dalekohled a mapu a pěkně si celou vyhlídku podrobně prohlédnout.

 

Asi pět set metrů od altánku směrem po silničce dál do lesa po modré značce leží další zajímavý cíl vaší cesty. Jde o lesní studánku s přístřeškem, tzv. Josefčinu studánku. Podobně jako vyhlídkový altán i ona leží přímo u cesty v ohybu zatáčky, takže ji nelze minout. Oba objekty spravují Lesy České republiky.

 

Pokud byste se rozhodli vydat po silničce dále až do Řídeče, cestou narazíte ještě na jednu památku – Oltářní kámen. Kámen tvaru obdélníka prý v dávných dobách sloužil Keltům při pohanských bohoslužbách v den letního slunovratu. V modlitbách zde kněží prosili o přízeň a ochranu kladné bytosti. V den slunovratu zimního se konal jiný obřad, při kterém kněží prosili bytosti záporné, aby nebránily příchodu jara a aby neškodily. Celá krajina je opředena dávnými tajemstvími a legendami. Věřte tedy, že její návštěva opravdu stojí za to.

 

 

Text jsme převzali, a zkrátili, z publikace 100 nejzajímavějších míst Střední Moravy od Hany Bryndové a Tomáše Loutockého (Levné knihy, 2007).